Stand by Duurstede wil mantelzorgers even vrijaf geven

 

 ... Zorgen voor iemand anders - mantelzorg - kan 24 uur per dag, zeven dagen per week doorgaan. Om deze mantelzorgers soms even vrijaf te geven, is Stand by Duurstede opgericht. 

 

Initiatiefnemer Hans van Osenbruggen is enthousiast over de werkgroep Stand by Duurstede, die hij in 2016 heeft opgericht, met als doel mantelzorgers te ontlasten en te ondersteunen. “Het is niet de bedoeling dat wij als team,  de taken overnemen van de thuiszorg , maar we gaan ons puur richten op de mantelzorger. Een dagdeel in de week kan de mantelzorger even vrijaf nemen omdat iemand van ons team komt oppassen.” 

Hans, altijd bereid tot een beeldend voorbeeld: “Zie het zo: een stel met jonge kinderen wil soms samen op stap. Voor de kinderen wordt een oppas ingeschakeld. Vaak een bekende, iemand waar je vertrouwen in hebt, maar geen pedagogisch opgeleide deskundige. Zo werkt het bij ons ook: iemand komt even oppassen, waardoor de mantelzorger rustig naar de kapper kan, even kan winkelen of een middagje kan ontspannen. En net zoals een kinderoppas, doet ook onze vrijwilliger niet aan huishoudelijk werk of medische handelingen. ”

 

Het idee voor Stand by werd bij Hans geboren toen hij in Friesland woonde. Daar werkte hij als coördinator en vrijwilliger bij een soortgelijke organisatie. "En ik zie dat onze zogenoemde participatiemaatschappij niet voldoende werkt. Het sociale contact valt snel weg, waardoor mantelzorger én verzorgende snel vereenzamen.”

Wat Hans sterkt in zijn idee tot oprichting van Stand by, zijn de positieve reacties van thuiszorgorganisaties, stichting Binding en de gemeente Wijk bij Duurstede. “Soms melden mantelzorgers zich niet zelf, omdat ze zich niet zien als mantelzorger of omdat ze de zorg moeilijk uit handen durven geven". 

In maart 2023 stopte Hans als organisator, maar blijft wel als vrijwilliger de mantelzorgers ondersteunen.
Cora is al enkele jaren assistent van Hans, en heeft toen het stokje van Hans overgenomen.